For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Een bepaald type zuurstoftherapie via de neus bij patiënten met covid veroorzaakt geen hoger risico op besmettingen van het virus bij zorgmedewerkers. Onderzoekers uit de groep van Daniel Bonn (UvA-IoP) en van het Amsterdam UMC concluderen in een artikel in Respiratory Care dat deze therapie het risico op de vorming van aerosolen niet vergroot. Deze bevinding kan helpen om de druk op de IC te verminderen.

neusbril
Een neusbril. Afbeelding: Amsterdam UMC.

Volgens de onderzoekers, waaronder UvA-natuurkundigen Daniel Bonn en Stefan Kooij, neemt deze uitkomst de ongerustheid over het gebruik van high flow nasal oxygen (HFNO) weg. Dit is een speciale manier om de (covid)-patiënt een hoge stroom (flow) zuurstof, verwarmd en bevochtigd toe te dienen. Dat gaat via een hulpstuk op de neus.

Geen hoger risico

Medicus Reinout Bem, eerste auteur van het artikel, concludeert: “In lijn met de weinige, al bekende bevindingen geeft deze studie aan dat HFNO het risico op aerosolvorming niet verhoogt in vergelijking met gewone zuurstoftherapie via een hulpstuk in de neus. Dit suggereert dat er geen hoger risico is op overdracht van ziekteverwekkers zoals het coronavirus door HFNO op gezondheidswerkers.” De onderzoekers bepleiten daarom in deze tijde van schaarste van IC- en beademingsbedden niet terughoudend te zijn in het gebruik van HFNO bij patiënten met covid. Hopelijk draagt dit bij aan het verminderen van het aantal patiënten dat kunstmatige beademing nodig heeft.

Zware longontsteking

De onderzochte techniek wordt al gebruikt om een zware longontsteking op de IC te behandelen. Ook voor patiënten op de verpleegafdeling is deze techniek in beeld. Dit kan voorkomen dat voor de patiënt veel ingrijpender kunstmatige beademing op de IC nodig is, door het inbrengen of intuberen van een flexibele buis in de luchtpijp.
Tot voor kort bestond er angst bij artsen en verpleegkundigen dat HFNO het risico op besmetting met het coronavirus vergroot. Het werken met hoge luchtstromen zou het ontstaan van hele kleine druppelsjes (aersolen) vergemakkelijken. Dit vergroot de kans dat zorgmedewerkers worden geïnfecteerd met covid. Volgens Reinout Bem en zijn collega Alexander Vlaar heeft deze angst gevolgen: “Veel behandelaren gebruiken deze methode daarom minder of soms helemaal niet bij covid en gaan ze intuberen.”

Laserlicht

De rol van de IoP-natuurkundigen in het onderzoek was om met laserlicht en druppeltjesmeters te kijken naar de vorming van aerosolen tijdens het gebruik van HFNO, in vergelijking met een ‘gewoon’ zuurstofmasker. Deze technieken heeft de onderzoeksgroep al eerder gebruikt om in kaart te brengen wat de invloed is van ventilatie in kleine ruimtes, zoals liften, op aerosolvorming tijdens praten en hoesten. In dit onderzoek werden bij drie gezonde personen en vijftien patiënten met covid gekeken naar het verschil van beademing met de HFNO en de gewone zuurstoftherapie.

Publicatie

Risk of aerosol formation by high flow nasal cannula treatment in critically-ill patients, Reinout A Bem, Niels van Mourik, Rozalinde Klein-Blommert, Ingrid J B Spijkerman, Stefan Kooij, Daniel Bon en Alexander P. Vlaar, Respiratory Care 08756 (2021).