For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Een team van UvA-natuurkundigen en medisch onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Cardiologie Centra Nederland, heeft de mogelijke rol van kleine aerosol-druppeltjes in de verspreiding van het coronavirus onderzocht – een vraagstuk waarover recent veel discussie is ontstaan. De onderzoekers concluderen dat in veel praktijksituaties de overdracht door aerosolen niet erg efficiënt is, maar dat er ook meer risicovolle situaties zijn, bijvoorbeeld in slecht geventileerde ruimtes of als er sprake is van ‘superspreaders’.
Afbeelding: NIAID-RML.

Het onderzoek werd uitgevoerd door natuurkundige Daniel Bonn en zijn onderzoeksgroep (UvA-IoP) in samenwerking met medisch onderzoekers Aernout Somsen (CCN), Lia van der Hoek en Reinout Bem (Amsterdam UMC). De uitkomsten zijn deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift Physics of Fluids.

Het risico van microdruppels

Een belangrijke manier waarop het coronavirus overgedragen kan worden, is door het inademen van aerosolen, druppeltjes die besmet zijn met het virus. Dergelijke druppels komen vrij bij spreken, hoesten of niezen. Het is bekend dat grotere druppels, die ook de grootste aantallen virussen bevatten, al snel naar de grond vallen en daardoor weinig risico opleveren voor wie een mondkapje draagt en voldoende afstand houdt. Kleinere microdruppeltjes kunnen daarentegen minutenlang door de lucht zweven. De mate waarin deze druppeltjes een rol spelen in de overdracht van het coronavirus heeft daardoor recent tot veel discussie geleid.

Met behulp van de allernieuwste technieken voor het in beeld brengen van deze druppels, en met natuurkundige modellen, onderzochten de wetenschappers hoe lang microdruppeltjes die vrijkomen bij spreken, hoesten of niezen precies door de lucht blijven zweven. Aan de hand van die informatie kon de rol van aerosolen in de overdracht van het virus rechtstreeks bestudeerd worden. De onderzoekers ontdekten dat bij mensen met milde symptomen, aerosol-deeltjes in het algemeen een vrij inefficiënte manier vormen om het virus over te dragen. In kleine en slecht geventileerde ruimtes waarin doorlopend gesproken, gehoest en geniest wordt, laten de resultaten wel een toegenomen kans op verspreiding van het virus door microdruppels zien. Superspreader-individuen blijken bovendien bijna twintigmaal zo veel aerosolen te produceren als normale personen, en vormen daarmee ook een groter risico.

Het advies van de onderzoekers in een notendop: houd afstand, draag mondkapjes, en blijf gezond!

Publicatie

Aerosol persistence in relation to possible transmission of SARS-CoV-2, Scott H. Smith, G. Aernout Somsen, Cees van Rijn, Stefan Kooij, Lia van der Hoek, Reinout A. Bem en Daniel Bonn, Phys. Fluids 32, 107108 (2020); doi: 10.1063/5.0027844.