For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Natuur- en Sterrenkunde

Hoe werkt de wereld op (sub)atomaire schaal, de quantumwereld? Wat is donkere materie? Is er leven op andere planeten? Wil jij je bezig houden met de grote uitdagingen van het moderne natuur- en sterrenkundig onderzoek? Dan is de opleiding Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam de opleiding voor jou.

Waar gaat Natuur- en Sterrenkunde over? 

Natuur- en Sterrenkunde aan de universiteit is anders dan het vak natuurkunde op het vwo. Wij doen onderzoek vanuit een nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit. We willen weten waarom. Dit wordt ook wel fundamenteel onderzoek genoemd. Als student word je uitgedaagd om verder te kijken dan de formules die je al kent. Je maakt kennis met onderzoek naar de kleinste deeltjes, zoals atomen en quarks, maar ook naar de allergrootste structuren, zoals melkwegstelsels in het zichtbare heelal. Met natuurkundige theorieën zoek je naar een verklaring voor je bevindingen.

Ontdek Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam:

Vijf redenen om Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam te studeren

1. Meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland
De bachelor Natuur- en Sterrenkunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Door deze bundeling van krachten kun je je specialiseren in veel verschillende richtingen in de experimentele natuurkunde, de theoretische natuurkunde en de sterrenkunde of een combinatie daarvan. Amsterdam biedt hiermee de meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland.
 

UvA-VU logo
 1. Internationaal toponderzoek
  Je krijgt college van onderzoekers die verschillende prijzen wonnen met hun baanbrekend onderzoek, zoals Erik Verlinde (snaartheorie), Sera Markoff (zwarte gaten), Samaya Nissanke (zwaartekrachtsgolven) en Elisabeth von Hauff (zonne-energie).

 2. Onderzoek staat centraal
  Je wordt al snel deel van de gemeenschap. Je werkt veel mee aan onderzoeksprojecten bij onderzoeksgroepen bij de UvA en VU. Omdat deze onderzoekers ook je docenten zijn, stap je makkelijk bij hen binnen als je een vraag hebt over de stof.
   
 3. Begeleiding door tutor
  In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.
 1. Uitstekende sterrenkundige faciliteiten
  Doordat we zowel het bachelor- als masterprogramma Sterrenkunde aanbieden zijn er veel uitstekende faciliteiten voor sterrenkundig onderzoek. Zo krijg je toegang tot de krachtigste telescopen van Nederland.
Copyright: uva
Ik word erg blij als ik door veel nadenken en praten over een ingewikkeld onderwerp tot een oplossing kom. Maurits Janssen, student Natuur- en Sterrenkunde

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Natuur- en Sterrenkunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd? 

Een afgeronde studie in Natuur- en Sterrenkunde geeft je een mooie start op de arbeidsmarkt. Doordat je goed getraind bent in het analytisch denken en het het doorzien van complexe problemen ben je interessant voor veel bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zo breed als het vakgebied is, zo veel richtingen kun je na je studie nog op. Voorbeelden van beroepen voor afgestudeerde natuur- en sterrenkundigen zijn: onderzoeker, data scientist, productontwikkelaar, klinisch fysicus, consultant, leraar en wetenschapsjournalist.

Copyright: uva
Ik wil laten zien hoe logisch, betrouwbaar en bijzonder ons bestaan in het universum is door communicatie met wetenschap te combineren. Anne Gimbrere, freelance wetenschapsredacteur en presentator voor onder meer de VPRO en NTR

Open dagen en contact 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student.

Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde? Dan kun je kiezen voor de dubbele bachelor. 

Natuur- en Sterrenkunde
Degree programme BSc Natuur- en Sterrenkunde
Type Regular study programme
Mode Full-time
Credits 180 ECTS, 36 months
Language of instruction Dutch
Starts in September
CROHO code 55013