For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
NWO heeft een ENW-XL-subsidie ​​toegekend aan het onderzoeksproject "The potential of the Higgs boson". Bij het project, geleid door Pamela Ferrari (Nikhef/RU), zijn verschillende UvA-IoP-onderzoekers betrokken.
Higgs boson

Het potentieel van het higgsboson

Het higgsveld, dat het universum vult, geeft elementaire deeltjes hun massa via de higgspotentiaal, een unieke quantumeigenschap van het vacuum. De vorm van deze potentiaal, vergelijkbaar met de bodem van een wijnfles, is gerelateerd aan de onderlinge interactie van twee higgsbosonen. Met de brede inzet van geavanceerde machine learning-technieken op alle lagen van de analyse-keten in de ATLAS-detector op CERN – in dataselectie, datareconstructie en middels een globale optimalisatie – kan het team de zoektocht naar twee higgsbosonen zodanig verbeteren dat ze het eerste bewijs voor dit ongelooflijk zeldzame proces kunnen leveren. Hierdoor kunnen ze niet alleen het higgsveld, maar ook de oorsprong en uiteindelijke lot van ons universum beter begrijpen.

ENW-XL

Bij "The potential of the Higgs boson", onder leiding van Pamela Ferrari (Nikhef/RU), zijn UvA-IoP-onderzoekers Clara Nellist, Ivo van Vulpen, Flavia de Almeida Dias en Wouter Verkerke betrokken. In de ronde Open Competitie ENW-XL 2023-2024 zijn 21 onderzoeksprojecten gehonoreerd. In deze ronde was Nikhef bijzonder succesvol, met nog twee andere gehonoreerde projecten waarbij het instituut betrokken is.