23 October 2023
Heijboer is expert op het gebied van neutrino-astronomie, met een breed spectrum aan onderzoeksinteresses binnen dat vakgebied. Hij was de bedenker van de reconstructie-methodes voor de ANTARES-neutrinodetector, had een leidende rol bij de ontdekking van zogeheten Bs-oscillaties met behulp van de Collider Detector at Fermilab, en coördineert nu als Physics and Software Maganger alle data-analyses van de KM3NeT-neutrinotelescooop. Met zijn onderzoeksgroep in Amsterdam zoekt hij met deze detector naar nieuwe bronnen van neutrino’s in de kosmos.
Aart Heijboer promoveerde in 2004 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij op het NIKHEF onderzoek deed voor het ANTARES-project. Vervolgens was hij postdoctoraal onderzoeker aan het Fermilab in Chicago, waarna hij als CERN Research Fellow werd benoemd bij het Atlas-experiment in Genève. Sinds 2009 werkt Heijboer aan het NIKHEF aan het neutrino-telescoopprogramma. Hij heeft NWO Vidi- en Vici-beurzen ontvangen en was hoofdaanvrager van het succesvolle NWO Large Scale Research Infrastructure Roadmap-voorstel “KM3NeT 2.0”.
Als bijzonder hoogleraar aan de UvA zal Heijboer zijn onderzoek aan de neutrino-astrodeeltjesfysica voortzetten, in het bijzonder in het verband van de KM3NeT-samenwerking. Met deze neutrinotelescoop, die een betere resolutie heeft dan eerdere experimenten en een beter zicht op het Melkwegcentrum, wordt het mogelijk om de bronnen te achterhalen van de kosmische neutrino’s die in grote aantallen op aarde worden waargenomen. Naast zijn onderzoek blijft Heijboer ook actief in het onderwijs, bij het begeleiden van bachelor- en masterstudenten en promovendi, en als docent van het door hem ontwikkelde vak Statistical Data Analyisis binnen de GRAPPA-track van de gezamenlijke UvA-VU-master Physics and Astronomy.