For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Als we aan kristallen denken, zien we ijs, keukenzout of quartz voor ons – harde vaste stoffen waarvan de vorm een regelmatig patroon vertoont. Onderzoek dat werd gedaan in de groep van UvA-IoP-natuurkundige Noushine Shahidzadeh toont nu aan dat kristallen er ook heel anders uit kunnen zien: ze kunnen zachte, vervormbare vormen aannemen die niet de bekende zijvlakken vertonen. Het artikel waarin de resultaten worden gerapporteerd werd door het tijdschrift Nature Communications geselecteerd als Editor’s Highlight.
flexibele kristallen
Flexibele kristallen. Zouten die water bevatten in hun kristalstructuur kunnen zacht en vervormbaar worden.

Flexibele kristallen

Kristallen zijn in het algemeen harde vaste stoffen, die normaal gesproken geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van de duidelijke meetkundige vorm die hun onderliggende, sterk geordende moleculaire structuur reflecteert. In hun artikel laten de natuurkundigen zien dat sommige zouten die water in hun kristalstructuur bevatten (de zogeheten gehydrateerde zouten) zich verrassend genoeg opvallen anders kunnen gedragen. Als zulke zouten langzaam oplossen door contact met vochtige lucht, worden ze zacht en vervormbaar en verdwijnen hun vlakke zijkanten. Dit staat in sterk contrast met gewone kristallen, die hun uitgesproken vorm behouden en hard blijven terwijl ze oplossen. De bestudeerde microkristallen zijn dus binnen in het materiaal kristallijn, maar vertonen vloeistofachtige moleculaire mobiliteit aan de oppervlakken.

Editors’ Highlight

Het artikel is gepubliceerd in Nature Communications en werd door de redactie van dat tijdschrift geselecteerd als een van de uitgelichte artikelen op de Editors’ Highlights-website over recent onderzoek, in de sectie Materials science and chemistry. De Editors’ Highlights-pagina's hebben als doel om de 50 beste recent gepubliceerde artikelen in een bepaald vakgebied uit te lichten.

Publicatie

Softness of hydrated salt crystals under deliquescence, Rozeline Wijnhorst, Menno Demmenie, Etienne Jambon-Puillet, Freek Ariese, Daniel Bonn en Noushine Shahidzadeh. Nature Communications 14 (2023) 1090.