For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Het FASTER-consortium voor nieuwe precieze picoseconde-detectoren en algoritmes voor deeltjesdetectoren heeft een NWO ENW-XL-subsidie ter waarde van 3,1 miljoen euro gekregen. Hoofdaanvrager van het consortium is UvA-natuurkundige Hella Snoek; onder de 9 mede-aanvragers uit Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Nijmegen en Groningen is ook UvA-natuurkundige Jory Sonneveld. Het consortium gaat nieuwe detectortechnologieën en computeralgoritmes ontwikkelen die gebruikmaken van zeer precieze tijdsinformatie op picoseconde-niveau.

Het FASTER-project richt zich op zogeheten supersnelle 4D-reconstructies (in ruimte én tijd) van deeltjessporen in detectoren bij CERN in Genève. De LHC-versneller daar zal in de nabije toekomst nog tot 50 maal intenser worden, de zogenoemde high luminosity LHC. Met die hoge intensiteit zijn veel zeldzame deeltjesprocessen beter te bestuderen, die mogelijk de grenzen van de huidige deeltjestheorie laten zien.

De stortvloed aan deeltjesbotsingen in de HL-LHC is niet met de huidige plaatsgevoelige sensoren in de detectoren te behappen, omdat ze te traag zullen zijn en ruimtelijk niet precies genoeg. Het consortium onder leiding van UvA/Nikhef-onderzoeker Hella Snoek gaat werken aan nieuwe chip-ontwerpen en elektronica, en aan nieuwe op aankomsttijd gebaseerde algoritmes voor het uitlezen van de detector en het snel verwerken van de ruwe signalen tot deeltjessporen.

Bijzonder aan het project is ook de betrokkenheid van een groep in Maastricht die zich bezighoudt met medische beeldvorming. Zij denken dat de FASTER-technologieën kunnen worden gebruikt voor ultrasnelle diagnoses van weefsels, bijvoorbeeld bij kankeroperaties.