For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Het artikel over het baan-impulsmoment van licht dat Les Allen, Marco Beijersbergen, Robert Spreeuw (UvA-IoP) en Han Woerdman in 1992 schreven, is door het tijdschrift Physical Review A gekozen als een van drie "classics".
Een afbeelding uit het artikel van Allen et al., waarin getoond wordt hoe licht torsie kan uitoefenen op cilindervormige lenzen.

Het eerste nummer van Physical Review A verscheen in 1970, dit jaar 50 jaar geleden. Vanwege dit gouden jubileum vroeg het tijdschrift aan de redacteuren om de drie interessantste en meest invloedrijke artikelen uit te kiezen. Het artikel van Spreeuw en zijn collega's werd verkozen tot een van deze drie "klassiekers".

Donut-modes

In het artikel uit 1992 bespreken de auteurs de vraag of licht een zogeheten "baan-impulsmoment" kan hebben. Dat wil zeggen: als licht zich voortplant met een spiraliserend golffront, kan het dan andere voorwerpen aan het draaien brengen? Door bepaalde donutvormige voortplantingsmodes te bestuderen die gemaakt kunnen worden met behulp van lasers, lieten de onderzoekers zien dat dit inderdaad het geval is, en beargumenteerden ze dat licht in principe een lens waar het doorheen gaat een kleine draai kan geven - een effect dat later inderdaad in het laboratorium werd waargenomen. In de afgelopen drie decennia heeft het effect dat Allen, Beijersbergen, Spreeuw en Woerdman als eersten voorstelden, vele toepassingen gevonden, en is het artikel meer dan 4000 keer geciteerd.