For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Op vrijdag 11 oktober werden in CREA Amsterdam de jaarlijkse Cosmos Boekenprijzen uitgereikt. De Cosmos Boekenprijs is een prijs voor het beste populairwetenschappelijke boek dat in 2023 verscheen. Het boek ‘Van Getal naar Heelal’, van UvA-natuurkundige Marcel Vonk, werd door de scholierenjury als beste boek uitgekozen.
Van Getal naar Heelal

Cosmos Boekenprijs

De Cosmos Boekenprijs, een initiatief van kosmoloog Gianfranco Bertone, was al een groot succes in Italië en werd door het tijdschrift New Scientist nu voor de derde keer ook in Nederland georganiseerd. Middelbare scholieren kunnen gratis populairwetenschappelijke boeken lezen, en kiezen daaruit samen een prijswinnaar. Een professionele jury kiest een tweede winnaar. Het succesvolle project slaagt erin om middelbare scholieren – inclusief diegenen die normaal niet eenvoudig toegang hebben tot zulke literatuur – aan het lezen van populairwetenschappelijke boeken te krijgen.

Van Getal naar Heelal

In zijn populairwetenschappelijke boek Van Getal naar Heelal beschrijft UvA-natuurkundige Marcel Vonk hoe de moderne wiskunde de natuurkunde vooruithelpt – en omgekeerd. Hoeveel dimensies bestaan er? Is het heelal recht of krom? Hoe symmetrisch zijn de allerkleinste deeltjes? De diepste vragen uit de natuurkunde hebben vaak een wiskundig antwoord: een getal, een vorm of een structuur. Wiskunde is dan ook de taal van de natuur. Een taal waarvoor mensen soms een beetje bang zijn – maar die angst is onterecht. Wiskunde toont juist de schoonheid van de natuur, soms zelfs beter dan woorden alléén dat kunnen. In zijn boek laat Vonk zien hoe wiskundige begrippen op verrassende wijze in de natuurkunde opduiken – en hoe die concepten ons verder hebben geholpen bij het begrijpen van de natuur.

Marcel Vonk
Marcel Vonk

Prijsuitreiking

Voor de Cosmos Boekenprijs waren dit jaar vijf boeken genomineerd: Beter Denken van Marcus du Sautoy, Van Getal naar Heelal van Marcel Vonk, Het Ontstaan van de Tijd van Thomas Hertog, Alles, Iedereen en het Universum van Adam Rutherford en Hannah Fry, en Slim, Slimmer, Slimst van Bennie Mols.Tijdens een feestelijke uitreiking in CREA Amsterdam werd Van Getal naar Heelal door de scholierenjury tot beste populairwetenschappelijke boek uitgeroepen. Het Ontstaan van de Tijd van Thomas Hertog won de prijs van de vakjury. Beide auteurs ontvangen als prijs een geldbedrag van €1500,-.