Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Scheikunde
Vergelijk

Masteropleidingen

In de bachelor Scheikunde heb je de veelzijdigheid van de chemie ervaren en een richting gevonden die bij jouw interesses past. Om je kennis te verdiepen en je carrièremogelijkheden te vergroten kun je ervoor kiezen om een aansluitende masteropleiding in de scheikunde of in een verwant vakgebied te volgen.

Beroepen voor scheikundigen

Als scheikundige heb je geleerd om zelfstandig op moleculair niveau nieuwe producten te ontwikkelen en om processen efficiënter en duurzamer te maken. Je hebt sterke analytische en onderzoeksvaardigheden. Deze zijn belangrijk in veel beroepen voor afgestudeerden Scheikunde. Je vindt scheikundigen bij uiteenlopende werkgevers, zoals non-profit organisaties als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Natuur en Milieu en het RIVM. Maar ook in het bedrijfsleven worden chemici op allerlei fronten ingezet. Je kunt denken aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren als de chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en energie, zoals DSM, Dow Chemicals, Solvay en Avantium. Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek door te promoveren. Of je specialiseert je als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.

Mogelijke beroepen voor scheikundigen:

  • Wetenschappelijk onderzoeker

    Kies je er voor om na de masteropleiding verder te gaan in het onderzoek, dan volg je eerst een vierjarig promotietraject dat je afrondt met een proefschrift. Als gepromoveerd scheikundige kun je door gaan in het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit of bij een onderzoeksinstituut zoals het RIVM of TNO. Veel onderzoekers maken later in hun carrière de overstap maken naar het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op een Research & Development afdeling of in een leidinggevende functie. Bekijk het dagelijks werk van een promovendus op @sistersinscience_nl op Instagram

  • R&D onderzoeker

    In het bedrijfsleven werken veel onderzoekers op Research & Development afdelingen, bijvoorbeeld in de farmaceutische-, cosmetische- of voedingsmiddelen industrie. Ook in de energietransitie zijn scheikundigen onmisbaar. Onderzoekers in het bedrijfsleven werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten of processen om producten efficiënter of duurzamer te maken.  

  • Farmacoloog

    Een farmacoloog is een wetenschapper die is gespecialiseerd in het onderzoeken van de reacties van het menselijk lichaam op geneesmiddelen en andere stoffen. Farmacologen bestuderen hoe deze stoffen zich gedragen in het menselijk lichaam, hoe de cellen met medicijnen reageren en hoe medicijnen worden opgenomen en afgebroken.

    Farmacologen werken bij uiteenlopende instellingen, waaronder ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven. Ze werken samen met artsen om de beste medicijnen voor patiënten te ontwikkelen. Farmacologen onderzoeken nog niet goedgekeurde medicijnen en adviseren zo nodig onderzoeksonderwerpen, als oplossingen voor problemen. Op basis van hun metingen en onderzoeken beoordelen zij de effectiviteit van medicijnen en andere stoffen en helpen bij de regulering van de farmaceutische industrie en het beheer van de medicijnen die worden gebruikt door het publiek.

  • Klinisch chemicus

    Als klinisch chemicus werk je in een ziekenhuislaboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar bloed en ander lichaamsvocht. Je geeft leiding aan de laboratoriumafdeling, doet wetenschappelijk onderzoek en bewaakt de kwaliteit daarvan. Je adviseert artsen welke analyse het beste bij een ziektebeeld past en hoe de uitslagen geïnterpreteerd moeten worden.

  • Forensisch Rechercheur

    Een Forensisch Rechercheur doet onderzoek naar sporen op de plaats delict of in laboratoria ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek. Zo kunnen daders worden opgespoord en oorzaken van misdrijven worden achterhaald. De Forensisch Rechercheur gebruikt verschillende (scheikundige) opsporingstechnieken en heeft veel kennis van scheikunde, natuurkunde en/of biologie.

  • Adviseur waterkwaliteit

    Als adviseur waterkwaliteit adviseer je bijvoorbeeld gemeentes, waterschappen of Rijkswaterstaat op het gebied van waterkwaliteit. Op basis van diverse (scheikundige) analyses schrijf je adviesrapportages en presenteer je deze aan je opdrachtgever.

  • Business Developer circulaire economie

    Als Business Developer hou je je bezig met het ontwikkelen van nieuwe, duurzamere producten of diensten voor een bedrijf of organisatie die bijdragen aan een circulaire economie.

  • Docent Scheikunde

    Als docent Scheikunde kun je lesgeven op alle niveaus, van voortgezet tot wetenschappelijk onderwijs. Je kunt  een 1e of 2e-graads bevoegdheid halen door de educatieve minor te volgen tijdens je bachelor of te kiezen voor de educatieve variant in de masteropleiding.

  • Wetenschapsvoorlichter

    Als je het leuk vindt om je kennis over te brengen op anderen dan kun je dat behalve in het onderwijs ook bij diverse andere organisaties doen als wetenschapsvoorlichter of wetenschappelijk redacteur. Denk aan wetenschapsredacties en wetenschappelijke tijdschriften, musea of voor een patiëntenvereniging.

Afgestudeerden van de bachelor Scheikunde aan het woord

Susanne Waaijers

Wetenschappelijk medewerker bij de RIVM

‘Vanuit mijn scheikundige achtergrond pak ik maatschappelijke vraagstukken aan.’

Dan Mulder

Projectontwikkelaar bij Spaak CS

'Scheikunde is het vakgebied dat hoe dan ook zal worden geraadpleegd als het gaat om duurzaamheid.'

Sanne Berbers

Scheikundig onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

'Als je scheikunde gaat studeren, hoef je niet per per sé in een lab te gaan werken.'

Arthur Newton

Advisor Data Management Services bij Surfsara

'Ik vind het leuk om als promovendus verbonden te blijven aan de universiteit. Zo geef ik naast mijn onderzoek ook werkcolleges aan studenten en begeleid ik projecten. Je houdt dan veel contact met de huidige lichting studenten wat ontzettend leuk is.'

Frank Vergeer

R&D director bij AkzoNobel

‘Ik heb een brede chemische basis gekregen waardoor ik in mijn werk bij inhoudelijke problemen meteen snap waar het over gaat. Als iets tegenzit, moet je oplossingen bedenken en mogelijkheden bekijken. Deze vaardigheid gebruik ik nu heel veel.'

Remko Detz

Onderzoeker aan de UvA

‘Als wetenschappelijk onderzoeker aan de UvA onderzoek ik de omzetting van zonne-energie in brandstof.'

Christijn den Besten

Docent Scheikunde en decaan aan het Goois Lyceum Bussum

'Als docent Scheikunde ben ik erg tevreden op de plek waar ik nu zit. Het is voor mij belangrijker dat ik begrijp waarom ik een bepaalde keuze maak, dan om te weten waar die ingeslagen weg uiteindelijk toe zal leiden.'