For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bachelor
Scheikunde (Chemical Sciences)
Compare programmes

Online open dag

Wil je weten of Scheikunde echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Presentatie Scheikunde terugkijken

In deze presentatie, opgenomen tijdens de Meet & Ask in de Bachelorweek van maart, vertelt opleidingsdirecteur Jocelyne de Vreede over de opleiding en het beroepsperspectief. Studenten Sverre, Carlijn en Mike lichten toe hoe het is om deze opleiding te doen.

De bachelor Scheikunde in beeld

Benieuwd hoe het is om Scheikunde in Amsterdam te studeren? Studenten Bente en Sven en docent Annemieke Petrignani vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.

Minicollege Chemie - De rol van scheikunde in een circulaire economie

In onze samenleving worden natuurlijke grondstoffen zoals fosfor en helium steeds schaarser. Het is tijd om te onderzoeken hoe we deze stoffen slim en duurzaam kunnen gaan inzetten. In dit minicollege legt dr. Chris Slootweg uit welke rol chemie in een circulaire economie kan spelen.

Studiebeurs €2500 voor Scheikunde studenten

Ben jij ambitieus en gemotiveerd voor de opleiding Scheikunde? En haal je goede cijfers voor je exacte vakken? Vraag dan de John van Geuns studiebeurs aan ter waarde van €2500.

Meestgestelde vragen

 • Wat is het verschil met scheikunde op de middelbare school?

  Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. Tijdens de opleiding duik je in de wereld achter de reacties die je hebt geleerd. Je verdiept je in de structuur en eigenschappen van moleculen en leert nieuwe moleculen ontwerpen die je ook in het laboratorium gaat produceren. 

  Daarnaast is scheikunde aan de universiteit veel meer verbonden met andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde, data science en kunstmatige intelligentie. Je leert bijvoorbeeld computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen of voorspellen en je kijkt hoe moleculen in levende cellen werken en een biochemisch systeem vormen.

 • Wat is een joint degree en wat merk ik daarvan?

  Een joint degree houdt in dat de UvA en VU samenwerken om één veelzijdig bachelorprogramma Scheikunde aan te bieden. Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.  Je volgt vakken op locaties van beide universiteiten: het UvA-gebouw op Amsterdam Science Park en het VU-gebouw op de Zuidas. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van studieplekken en andere faciliteiten van beide instellingen.

 • Moet ik me bij de UvA én de VU inschrijven?

  Nee, je kunt in Studielink bij één van beide instellingen een verzoek tot inschrijving doen. Wij zorgen er voor dat je bij beide instellingen wordt ingeschreven.

 • In welke taal is het onderwijs?

  De voertaal van de bachelor is Nederlands. De boeken zijn in het Engels. In jaar 1 en 2 zijn de colleges voornamelijk in het Nederlands. Vanaf het derde jaar is het onderwijs in het Engels; zo zorgen we ervoor dat je klaar bent voor een Engelstalige masteropleiding.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je bij uiteenlopende werkgevers terecht. Scheikundigen werken bij non-profit organisaties als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Natuur en Milieu en het RIVM. Maar ook in het bedrijfsleven worden chemici op allerlei fronten  ingezet. Je kunt denken aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren als de chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en energie.

  Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek door te  promoveren. Of je specialiseert je als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.

Een week uit het leven van ….

Studenten Carlijn en Mike laten je in hun vlog een week uit het leven van een student Scheikunde in Amsterdam zien.

Van tunnelvisie naar met volle zekerheid kiezen voor de bachelor Scheikunde

Nienke wist al een tijdje dat ze scheikunde wilde studeren, maar toch bleef ze onzeker over het definitief maken van deze grote keuze. Daarom deed ze afgelopen april mee met Proefstuderen bij de bachelor. In haar blog beschrijft zij hoe de dag verliep en hoe het haar geholpen heeft om vol vertrouwen voor deze bachelor te kiezen.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Carlijn, Sverre en Mike
Hallo, wij zijn Carlijn, Sverre en Mike. Wij studeren Scheikunde.
Bezoek de UvA campus

Weten waar je straks gaat studeren? Kom naar de UvA en beleef onze campussen via de Campus Tour-app. Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

UvA Science Park Campus in 1 minuut

Geen tijd om naar de campus te komen? In 1 minuut zie je waar jij straks rondloopt als je Scheikunde in Amsterdam kiest!

Vraag brochure aan

Wil je de belangrijkste informatie over de opleiding offline doorlezen?