For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bachelor
Scheikunde
Compare programmes

Collegegeld, studiekosten en laptopeisen

Naast het collegegeld komen er nog extra studiekosten bij. Voor aanvang van het collegejaar moet je in het bezit zijn van een laptop voor diverse onderwijsonderdelen. De aanschaf van een eenvoudige laptop, met studentenkorting is rond de € 500,-. Je kunt zelf een laptop uitkiezen, maar let wel op de minimumeisen die hieronder staan vermeld.

Collegegeld

Via de Collegegeldmeter bereken je het collegegeld voor deze studie. Je kunt Scheikunde niet in deeltijd volgen.

(De collegegeldmeter werkt niet in Safari.)

Kosten laptop

De aanschaf van een eenvoudige laptop zal, met studentenkorting, ongeveer 500,- euro zijn. Daarnaast heb je Microsoft 365 nodig (studentversie). Dit kun je gratis downloaden via de UvA wanneer je start met de opleiding. 

Minimumeisen voor de laptop

  • Intel processor van niet meer dan 4 jaar oud
  • Intern geheugen (RAM): 4GB of meer
  • Opslag: SSD is aanbevolen
  • WiFi: multiband (2.4GHz én 5GHz)
  • Een goed werkende webcam en microfoon

Let op: een Chromebook, iPad of tablet voldoet niet aan de vereisten.

Besturingssysteem
In principe zijn alle besturingssystemen (Windows, macOS, Linux) te gebruiken, maar houd er rekening mee dat de meeste studenten Windows zullen gebruiken. Met een ander besturingssystemen is er mogelijk meer uitzoekwerk nodig. Sommige vakken kunnen software gebruiken die alleen onder Windows draait; de faculteit biedt de nodige software en licenties om hiervoor Windows in een virtuele machine te draaien. Als je een Mac gebruiker bent, moet je laptop minimaal beschikken over het besturingssysteem OSX 10.9 (Mavericks).

Verplichte studiemiddelen

De kosten voor boeken en ander studiemateriaal verschillen per studiejaar. In je eerste jaar ben je ongeveer € 750 kwijt. Je bent ongeveer € 250 kwijt in je tweede jaar en de kosten in je derde jaar zijn afhankelijk van de keuzevakken waar je je voor opgeeft.

Aansprakelijkheidsverzekering

De faculteit berekent geen kosten voor het gebruik van microscopen of het breken van glaswerk. Je moet als student wel zelf zorgen voor een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.