Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
“Ik word erg blij als ik bezig ben met een onderwerp waar ik in eerste instantie niet uitkom, maar waar ik door veel nadenken en erover praten toch tot een idee komt om het op te lossen.”

Fascinatie voor experiment

Ik was van kinds af aan erg technisch ingesteld. Ook hield ik erg van experimenteren. De studies werktuigbouwkunde of natuurkunde leken daarom voor mij de logische keuze. Ik was begonnen met technische natuurkunde op het hbo, maar daar miste ik de theorie. Je leert daar wel hoe je formules moet invullen, maar niet hoe je zelf vergelijkingen maakt. Dit is iets wat je bij de bachelor Natuur- en Sterrenkunde wel leert.

Open dag gaf de doorslag

Ik heb mij vooral georiënteerd door veel naar open dagen te gaan. Ik was ook bij alle andere universiteiten geweest, maar ik wist meteen nadat ik bij de UvA Bachelordag was geweest dat ik hier in Amsterdam wilden gaan studeren. De sfeer op Science Park 904 en de onderzoeksinstituten aan de VU en UvA gaven voor mij de doorslag. Doordat mijn vader is gepromoveerd is in de natuurkunde was ik al een beetje bekend met  de studie natuurkunde en het leven als onderzoeker. Als je zelf nog twijfelt, is het een goed idee om een dag mee te lopen met een eerstejaarsstudent of mee te doen aan het proefstuderen.

Terugblik op het eerste jaar

Terugkijkend om mijn eerste jaar vond ik een vakken zoals Quantum Mechanica en Inleiding in de Elementaire Deeltjesfysica erg interessant. Verder vond ik het eerstejaarsproject en de sterrenkijkavond erg leuk. Bij de sterrenkijkavond ga je een nacht lang op het dak van Science Park 904 kijken naar de sterren, eerst met je ogen, en daarna met een telescoop,. Dit is echt iets unieks aan de studie Natuur- en Sterrenkunde en ik had dit voor geen goud willen missen.

Harder werken dan op de middelbare school

Ik vind Natuur- en Sterrenkunde een moeilijke studie. Op het VWO haal je misschien met weinig werken nog hoge cijfers, maar op de universiteit is dat niet meer zo. Je leert tijdens je studie om hard te werken en niet meteen teleurgesteld te zijn als je het niet meteen begrijpt of de oplossing niet ziet. Ik word erg blij als ik bezig ben met een onderwerp waar ik in eerste instantie niet uitkom, en dan door veel nadenken en erover te praten met studiegenoten toch tot een idee kom om het op te lossen.

Tips voor studiekiezers

Loop mee met eerstejaars studenten! Ook is het handig om mee te doen aan het proefstuderen, dan zie je echt hoe het is bij een opleiding.