Natuur- en Sterrenkunde

Programmeren op een quantumcomputer, hoe werkt dat? Wat is donkere materie? Is er leven op andere planeten? Wil jij natuurkundige experimenten op de grens van het onmogelijke doen en sterrenkundige verschijnselen in de ruimte observeren? Dan is de opleiding Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam de opleiding voor jou.Loading video..

Waar gaat Natuur- en Sterrenkunde over? 

Natuur- en Sterrenkunde  aan de universiteit is anders dan het vak natuurkunde op het vwo. Je wordt uitgedaagd om verder te kijken dan de formules die je al kent. Je maakt kennis met onderzoek naar de kleinste deeltjes, zoals atomen en quarks, maar ook naar de allergrootste structuren, zoals melkwegstelsels in het zichtbare heelal.  Met natuurkundige theorieën zoek je naar een verklaring voor je bevindingen.

 

UvA-VU logo

Waarom Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam?

 • De bachelor Natuur- en sterrenkunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam. Door deze bundeling van krachten kun je je specialiseren in veel verschillende richtingen in de experimentele natuurkunde, de theoretische natuurkunde en de sterrenkunde, maar je kunt ook een eigen vakkencombinatie kiezen. Amsterdam biedt hiermee de meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland.
 • Het natuur- en sterrenkundig onderzoek aan de UvA en VU behoort tot de internationale top van onderzoek naar de snaartheorie, subatomaire fysica en sterrenkunde. Je krijgt college van toponderzoekers als Spinoza-prijswinnaars Erik Verlinde (snaartheorie) en Michiel van der Klis (sterrenkunde), Fysicaprijswinnaar 2013 Stan Bentvelsen (subatomaire fysica) en Valorisatieprijswinnaar 2015 Jo van den Brand (cosmologie).
 • Onderzoek staat centraal en je wordt al snel deel van de gemeenschap. Je werkt veel mee aan onderzoeksprojecten bij onderzoeksgroepen bij de UvA en VU.
 • De afstand tussen studenten en docenten is klein, waardoor je gemakkelijk even bij een docent binnenstapt als je een vraag hebt over de stof. In het eerste jaar krijg je ook veel persoonlijke aandacht van een tutor, die je kan helpen mocht je vastlopen met studeren.
 • Doordat we zowel het bachelor- als masterprogramma Sterrenkunde aanbieden zijn er veel uitstekende faciliteiten voor sterrenkundig onderzoek. Zo krijg je toegang tot de krachtigste telescopen van Nederland.
Sterrenkoepel

Sterrenkoepel

Natuur- en Sterrenkunde iets voor jou?

Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam is sterk fundamenteel gericht. Dit houdt in dat we onderzoek doen vanuit een nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit. We willen weten waarom. Dit is van direct belang voor ontwikkelingen in alle natuurwetenschappelijke vakgebieden zoals scheikunde, biologie en de medische wetenschap.

Wil jij hieraan bijdragen en ben jij net zo nieuwsgierig als wij, dan is de opleiding Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam misschien wel iets voor jou. Heb je daarnaast:

 • een VWO diploma (alle profielen) met wiskunde B
 • aanleg voor natuurkunde en wiskunde
 • interesse in een van de onderzoeksgebieden van de UvA en de VU:
  • Quantum Universe,
  • Complex Systems,
  • Liquids and Matter,
  • Physics of Life and Health,
  • Physics of Energy,
  • Astronomy & Astrophysics

dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag of kom een keer meelopen! 

Extra uitdaging?

Wil je naast het reguliere bachelorprogramma een extra uitdaging? Dan kun je kiezen voor het honoursprogramma. Met verdiepende vakken kun je dieper in de natuurkunde duiken. Of je verruimt je blik buiten de natuurkunde met vakken in andere vakgebieden.  Als je zowel Natuurkunde als Wiskunde wilt studeren, dan is het dubbele bachelorprogramma iets voor jou.

Jasper van Haastere

Jasper van Haastere, student Natuur- en Sterrenkunde

‘Als ik vroeger ’s avonds naar de sterren lag te kijken vroeg ik me altijd af hoe dat daarboven nou werkte.'

'Dat soort dingen leer ik nu bij mijn studie Natuur- en Sterrenkunde, een samenwerking tussen de UvA en de VU.' Lees het hele verhaal van Jasper

 


Degree programme
BSc Natuur- en Sterrenkunde
Type
Regular study programme
Mode
Full-time
Credits
180 ECTS, 36 months
Language of instruction
Dutch
Starts in
September
CROHO code
55013

Published by  Faculty of Science